Menu

Home

Verhalen

Links

Gastenboek

 

 

 

  (Info uit eigen herinnering, foto's Utrechts archief)

In de jaren vijftig was het hard werken en weinig verdienen. Om wat extra bij te verdienen, huurde mijn vader een volkstuin aan de Gageldijk. Een stuk grond, van dertig bij vijftien meter, waarop het onkruid een meter hoog stond.

We waren weken bezig om het onkruid te verwijderen. Daarna moest er gespit en gemest worden en daarna konden de eerste zaadjes de grond in. We waren niet bekend met deze materie, maar gelukkig waren er genoeg mensen om ons heen die wilden helpen.

Van één van die mensen kreeg mijn vader een tip, dat hij op het Jacobsplein, waar nu de Van der Hoevenkliniek staat, gratis mest kon halen bij een voddenboer die daar een paard op stal had.

Mijn vader maakte een afspraak en ik mocht mee om hem te helpen. Om de mest te vervoeren, huurde mijn vader in de Lauwerecht een bakfiets.

Toen de bakfiets was geladen, kon ik nog net over de mest kijken.

We reden via de Hoogstraat en de Loevenhoutsedijk de St.Anthoniedijk op, een polderweggetje, met aan weerszijden een sloot. Gaande de rit kreeg ik de trappers bijna niet meer rond. Mijn vader, die op de bromfiets reed, zag dat en kwam ter hoogte van de watertoren naast me rijden. Hij pakte het stuur en duwde mee, maar hij duwde zo hard, dat de bakfiets schaarde en ik met bakfiets en al de sloot in reed.

Met hulp van een paar voorbijgangers probeerden we de bakfiets op de kant te trekken, maar er was geen beweging in te krijgen. Gelukkig kregen we hulp van een boer, die met zijn trekker de bakfiets op de kant wist te krijgen en toen konden we onze weg vervolgen.

Maar wel met een bijna lege bakfiets, want de meeste mest lag in de sloot.

 

St. Anthoniedijk waar ik met de bakfiets de sloot in reed.

 

Ondanks deze tegenslag is het een vruchtbare volkstuin geworden, waar eerste klas groente vanaf kwam en waar we jaren plezier aan hebben beleefd.

 

Achter deze huizen lag het Jacobsplein waar de voddenboer zat. De hooiberg rechts op de foto behoorde bij de boerderij van boer de Groot, die later een kippenslachterij begon. Het pand tussen de twee poorten is bakkerij de Groot. In het witte brood dat we daar wel eens kochten zat nog wel eens een dode kakkerlak.

  Jacobsplein in de jaren 1935/1940. Later werden de huizen als stallen gebruikt. In 1972 is het plein vervallen. Hier staat nu de Henry van der Hoeven kliniek.

G.van Veenendaal.

Wilt u reageren op dit verhaal klik dan hier

Terug naar verhalen.

 
 

 

 

|| Gerard van Veenendaal/Thea van Hoeijen || Copyright© 2012 || disign by Ron ||